illustration
Blogitekstejä

Q&A: Millainen on Factorin palkkamalli?

Miten voimme maksaa työntekijöillemme mahdollisimman hyvää palkkaa? Kun Loihde Factoria perustettiin, mietittiin palkkamallia tarkkaan. Halusimme luoda palkkamallin, jossa yhdistyvät molemmat tärkeät arvomme, reiluus ja avoimuus, unohtamatta tasa-arvoista ja yhdenmukaista työntekijöiden kohtelua.

 “Loihde Factorin konsulteilla yleisimmin käytössä oleva palkkamalli perustuu 70/30-jakoon, jossa 70 % työntekijän yritykselle tuomasta laskennallisesta liikevaihdosta käytetään hänen kokonaispalkkakuluihinsa. Loput 30 % menevät yrityksen toiminnan pyörittämisen kuluihin sekä tavoiteltuun katteeseen. Tiukkoinakin aikoina mahdolliset lisäkulut vaikuttavat enimmäkseen yrityksen katteeseen”, kertoo Factorin talousjohtaja Jani Eskola.

Palkka muodostuu kiinteästä peruspalkasta sekä kuukausittaisesta tulospalkkio-osuudesta. Koska palkkamalli on kaikille sama, ei perinteisiä palkkaneuvotteluja tarvita. Omaa tuntihintaa voi korottaa kartuttamalla kokemusta ja sitä myöten saamalla korkeampaa tuntihintaa asiakkaalta. Kun tuntihintaa pystytään nostamaan, suurin hyötyjä on aina konsultti itse. 

Kokemuksemme mukaan monet konsulttiyrityksissä työskentelevät eivät tiedä, miten ja minne rahat yrityksen sisällä liikkuvat. Asiakaslaskutus ja konsultin palkka saattavat olla täysin riippumattomia toisistaan. Koska uskomme läpinäkyvyyteen, olemme kehittäneet tuntikirjausjärjestelmän, josta factorilaiset näkevät oman tuntihintansa ja kuukausilaskutuksensa. Näin jokainen pystyy helposti seuraamaan, mihin tilille kuukausittain kilahtava summa perustuu ja millainen summa milloinkin on odotettavissa.

Esimerkiksi konsulttimme Matti Hämäläinen pitää palkkamallia ja tuntikirjausjärjestelmää toimivina.

“Palkkaan voi vaikuttaa itse suoraan. Minulle on tärkeää, että tulee mukavasti toimeen ja jää aikaa nauttia elämästä. Meillä on myös kehitetty juuri tähän työhön tuntikirjausjärjestelmä, jota on hyvä ja helppo käyttää. Jos on joutunut käyttämään huonoa järjestelmää, ymmärtää tämän merkityksen”, Matti sanoo.

Kiinteä palkkamalli ja kouluttautumismahdollisuudet antavat vaihtoehtoja

Koska kuukausipalkka vaihtelee laskutettavien tuntien mukaan, malli vaatii vähintäänkin pientä epävarmuuden sietokykyä, varsinkin projektien vaihtuessa. Kaikkiin elämäntilanteisiin tällaiset epävarmuustekijät eivät kuitenkaan sovi, ja jotkut ovat myös luonteeltaan turvallisuushakuisempia kuin toiset. Siksi olemme ottaneet alkuperäisen palkkamallimme rinnalle vaihtoehdoksi myös kiinteän kuukausipalkan.

Jokainen asiakasprojektissa oleva factorilainen saa siis valita näistä itselleen sopivan vaihtoehdon. Oli malli mikä tahansa, perustuu palkka meillä aina osaamiseen.

70/30-malli ja kiinteä kuukausipalkka sen rinnalla ovat toimineet meillä hyvin, mutta niitäkin olemme tarpeen tullessa valmiita muuttamaan ja kehittämään. Seuraamme factorilaisten toiveita, tarpeita ja ajatuksia sekä tietenkin myös yleistä palkkakeskustelua jatkuvasti. Viime aikoina olemme esimerkiksi factorilaisten toiveesta pohtineet, miten voisimme tukea konsulttien kouluttautumista ja kehittymistä paremmin. Tarjoamme tällä hetkellä factorilaisille erilaisia kursseja ja mahdollisuuksia opiskella heitä kiinnostavia asioita. Jatkamme kouluttautumismahdollisuuksiin panostamista ja palkkamallin kehittämistä siitä näkökulmasta, että aikaa jäisi asiakasprojektien ohella myös uuden oppimiseen.

Kuinka paljon IT-konsultti saa palkkaa Loihde Factorilla?

Sen voit selvittää palkkalaskurillamme, käy testaamassa!

Haluatko liittyä asiantuntijoidemme joukkoon? Katso avoimet paikat.

Haluatko kuulla lisää tästä aiheesta? Jätä yhteystietosi niin olemme yhteydessä.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyn tietojeni tallentamisen ja käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.