illustration
Blogitekstejä

Loihde Factor työpaikkana paluumuuttajan silmin – ”Se on sellaista mielenrauhaa”

Kysyimme tiiminvetäjä Matti Hämäläiseltä, onko ohjelmistokehittämisen ruoho vihreämpää aidan toisella puolella. Jutussa paljastuu myös, mikä on saanut miehen lähtemään töihin toisaalle ja mikä on vetänyt takaisin Loihde Factorille. Palkkaakin sivutaan, vaikka vaa’assa painavat enemmän muut plussat kuin eurot.

Työpaikkaa vaihtavien osuus on kasvanut Suomessa tasaisesti jo viime vuosina. Uusimman työolotutkimuksen mukaan vuosina 2013–2018 työpaikkaa vaihtoi useampi ihminen kuin koskaan aikaisemmin. Peräti 45 %:lle työssä olevista tuli syystä tai toisesta tarve kurkistaa, mitä muualta löytyy.

Pikakysely factorilaisille, jotka ovat lähteneet toisaalle mutta palanneet takaisin, antaa selkeän vastauksen: ruoho ei loppujen lopuksi ollut vihreämpää aidan toisella puolella. Uudessa työpaikassa osalle factorilaisista on tullut vastaan yllätyksiä, joihin he eivät ole osanneet varautua. Tietyt asiat eivät olleetkaan automaattisesti yhtä hyvin, vaikka oletus oli toinen. Erityisesti on kristallisoitunut työpaikan, työkavereiden ja yhteishengen merkitys.

Työpaikan vaihdon ja takaisin paluun myötä mielessä ovat pyörineet myös muut isot kysymykset: mikä erottaa Loihde Factorin työpaikkana muista ja miksi juuri Factorille on halunnut palata takaisin? Ihmisten ja erityisen yhteishengen lisäksi vaakakupissa painavat työn mielekkyys ja ohjelmistokehittämisen ammatilliset haasteet.

Matti Hämäläinen, paluumuuttaja vuoden takaa, allekirjoittaa kaiken mainitun ja toteaa luontevasti:

”Loihde Factor on paras työpaikka, jossa olen ollut.”

Tämä on iso kannanotto. Palataan siihen kohta, mutta kurkistetaan ensin ajassa taaksepäin.

Lähtö ja erilainen paluu: ”Nyt teen hommaa, josta tykkään”

LinkedIn kertoo, että mies on tällä hetkellä Senior Consultant -roolissa Loihde Factorilla. Alun perin Matti aloitti työt Loihde Factorilla toukokuussa 2019. Ennen koeajan loppumista hän työskenteli jo konsulttiprojekteissa koodarina, ”myytävänä käsiparina”, kuten hän itse sanoo. Sitä LinkedIn ei kuitenkaan kerro, että työsuhteessa Loihde Factorin kanssa on ollut katkos: vuoden 2021 lopussa viisi kuukautta.

”Ajattelin ensin, että olen muualla pari vuotta, mutta poissaolo jäikin paljon lyhyemmäksi”, Matti kertoo.

Matin työpaikan vaihtoon liittynyt dramatiikkaa: työpaikkana Loihde Factor ei olisi voinut tehdä oikeastaan mitään toisin. Vaihdon taustalla oli ajatus Matin omasta osaamisesta ja sen kehittämisestä nimenomaan tuoteomistajuuden näkökulmasta.

”Olen aika tarkkaan miettinyt, mihin haluan kehittyä, ja tähdännyt siihen.”

Paluunsa jälkeen Matti on työskennellyt tiiminvetäjänä. Tammikuussa 2023 pyörähti käyntiin toinen vuosi samalla asiakkaalla. Tiiminvetäjän tehtävissä viiden kuukauden työkokemus muualla on ollut valaiseva ja myös tarpeen: koulun penkki antaa valmiudet, mutta vasta itse koettu ja tehty opettaa esimerkiksi sen, mikä tiimin vetämisessä on tärkeää ja olennaista.

”Nyt teen hommaa, josta tykkään. Olen saanut hyvää palautetta tiimin vetämisestä ja rauhallisen ilmapiirin luomisesta.”

Toinen kierros Loihde Factorilla on ollut Matin kokemuksen mukaan erilainen. Siihen on vaikuttanut ennen kaikkea se, että hän on itse kokeneempi.

”Suhtaudun joihinkin asioihin nykyään eri lailla. Olo on kaikkinensa rauhallisempi, ja keskityn siihen, mihin omat rahkeet riittävät. Nautin siitä mitä on, ja otan muutoin rauhassa. Se on sellaista mielenrauhaa.”

5 syytä, miksi Loihde Factor on paras työpaikka

Loihde Factorilla on monta asiaa hyvällä mallilla. Matti nostaa erityisesti nämä viisi seikkaa, jotka saavat hänet viihtymään:

1. Palkka ja palkkamalli

Matin perustelut: ”Palkka ja palkkamalli on hyvä. Palkkaan voi vaikuttaa itse suoraan.”

Matti korostaa, ettei puhu niinkään palkan suuruudesta vaan kokonaisuuden tuomasta mielenrauhasta. Kahden pikkuvekaran isälle on tärkeää, että tulee mukavasti toimeen ja jää aikaa nauttia elämästä. Palkka on mahdollistanut myös tärkeitä asioita, esimerkiksi omakotitalon remontin.

”Pitää muistaa olla sopivasti ahne”, mies nauraa ja jatkaa, että lomat on pidettävä ja muutenkin huolehdittava itsestä.

2. Työyhteisö ja kulttuuri

Matin perustelut: ”Loihde Factorilla on aina ollut mukava työyhteisö. Meillä luotetaan toisiin ja annetaan tehdyn työn puhua puolestaan.”

Matin fyysinen työpaikka on asiakkaan tiloissa, mutta hommassa ei tule koti-ikävä; tiimiin kuuluu kuusi ammattilaista, joista neljä on Loihde Factorilta. Yhteydenpito myös muihin factorilaisiin on säännöllistä sekä töissä että vapaalla esimerkiksi e-urheilun firmayhdistys Kanaliigassa.

”Minulla on aina ollut Loihde Factorilla hyviä työkavereita. Porukka on samanmielistä, yhteishenki on hyvä, eivätkä pomot ole pomomaisia. Ei ole jäyhyyttä, vaan henki on leppoisa. Kulttuuri on se, joka yhdistää Oulun ja Helsingin toimistot.”

3. Tuntikirjausjärjestelmä

Matin perustelut: ”Meillä on kehitetty juuri tähän työhön järjestelmä, jota on hyvä ja helppo käyttää. Jos on joutunut käyttämään huonoa järjestelmää, ymmärtää tämän merkityksen.”

4. Ammattimaiset haasteet

Matin perustelut: ”Täällä saa halutessaan lisävastuita, ja ammatillisia haasteita on riittävästi. Voi kehittää hyvin omaa uraa ja ei tavallaan juurru liikaa tiettyyn tehtävään.”

5. Mukava olla konsulttifirmassa

Matin perustelut: ”Tykkään että voi keskittyä projektiin ja sen eteenpäin viemiseen. Vastuut ovat erilaiset kuin sisäisellä työntekijällä.”

Ylipäätään softakonsulttien suusta kuulee, että asiakasprojekteissa mahdollisuuksia on tarjolla enemmän kuin sisäisissä hommissa.

Extraa: Uudet toimitilat

Matin perustelut: ”Uudet tilat ovat Oulun ytimessä aitiopaikalla. Niiden vaikutus toimistokulttuuriin on positiivinen.”

Kirjoittamisessa apuna

Sutela, H., Pärnänen, A. & Keyriläinen, M. (2019): Digiajan työelämä. Työelämätutkimuksen tuloksia 1977–2018. Tilastokeskus.

Haluatko kuulla lisää tästä aiheesta? Jätä yhteystietosi niin olemme yhteydessä.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyn tietojeni tallentamisen ja käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.