illustration
Blogitekstejä

Freelancerista konsultiksi – “Parasta on samanhenkiset ihmiset”

Data Engineerinä ja arkkitehtinä toimiva Teemu on ollut reilu kolme vuotta konsulttina Factorilla, mutta teki jo aiemmin projekteja myös freelancerina. Mikä sai kaverin vaihtamaan konsultiksi Factorille?

Kun joku Factorilla haluaa keskustella datasta, on Teemu Nousiainen yksi niistä, jonka puoleen käännytään ensimmäisenä. Data Engineerinä ja arkkitehtinä toimiva Teemu on ollut reilu kolme vuotta konsulttina Factorilla, mutta teki jo aiemmin projekteja myös freelancerina. Mikä sai kaverin vaihtamaan konsultiksi Factorille?

Kiinnostus tekniikkaan vei Data Engineeriksi 


Teemua ovat innostaneet tekniset asiat jo lapsesta saakka. “Isäni on diplomi-insinööri, ja lapsena ensimmäisiä leluja joilla halusin leikkiä oli isän ohjelmoitava taskulaskin. 11-vuotiaana tuli ensimmäinen tietokone, jolloin ohjelmointi alkoi kunnolla kiinnostaa.”

Diplomi-insinööriopinnot veivät miehen mennessään ja miehen ensimmäiset projektit saavat monet nostalgian valtaan niistä kuullessaan. “Tein IRC-Galleriaan diplomityön, joka liittyi gallerian kuvien tallentamiseen ja jakamiseen. Myöhemmin mukaan tuli mainosjakelun ja käyttäjäpolkujen mittausta. Kehitin myös Habbo Hotellin tietovarastointia ja BI-raportointia.”

Vaikka Teemu on valmistunut ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriksi ja työskennellyt ohjelmistoalalla koko työuransa, ei hänestä tullutkaan varsinaista sovelluskehittäjää. Sen sijaan kiinnostus vei datan pariin, ja hän päätyi data engineer -työhön, business intelligence- ja datapuolelle. “Aloin freelanceriksi ja tein sitä kautta keikkaa. Olen tehnyt muun muassa data lake -juttuja jo kauan ennen kuin niistä tuli käsitteitä.” 

Kuin freelancer, mutta eduilla ja työkavereilla

Lopulta freelancer-työ ei oikein napannutkaan, koska siinä oli paljon yksinäistä puurtamista. Toisaalta Teemu ei kokenut olevansa hyvä myyjä. Siinä välissä hän ehti olla reilu 3 vuotta konsulttina isommassa firmassa. “Tulin Factorille kolme vuotta sitten, koska Factor on kuin alusta, joka mahdollistaa freelancer-tyyppisen työskentelymallin, mutta lisänä ovat myös työkaverit ja yhteisö, sekä joku joka myy minua eteenpäin.”

Teemun mukaan Factorille tullessa oli tervetullut fiilis. Kaikki otetaan mukaan, ihmiset ovat sosiaalisia ja porukkaan on helppo tutustua. 

Ensimmäiseksi Teemu pääsi Factorilla tekemään AWS-projektia, josta oli aiemmin vain haaveillut. Hän pohdiskelee, kuinka ilman projektikokemusta junioriosaajien on yleensä hirveän vaikea saada töitä asiakasprojekteissa, vaikka Teemukin otti AWS-tekemisen haltuun muutamassa viikossa ja homma luonnistui kuin vanhalta tekijältä. “Välillä vapaa-ajallakin on kiva pyöritellä AWS:ssä oman perheen kotitalouden tunnusluvuista kerättyä dataa ja puuhailla erilaisia graafeja ja käppyröitä.”

TEEMUN VINKKI NUOREMMILLE: 

“Ota uusia teknologioita haltuun, pidä osaaminen ajan tasalla ja kokeile rohkeasti uusia asioita. Treenaa ja kokeile asioita itsekseen, kokeile omia projekteja, niin saat käytännön kokemusta.”

"Kukaan ei sano, että asiat pitää tehdä jotenkin tietyllä tavalla"

Parasta Teemun mielestä työssä on se, kun omin käsin tehty asia toimii, työn lopputulos saa jonkun iloiseksi ja se tuottaa arvoa asiakkaalle. 

Factorilla työpaikkana taas parasta ovat samanhenkiset ihmiset, joilla on aito kiinnostus omaan työhönsä, sekä matala organisaatio, jossa pääsee kokeilemaan paljon asioita ja toimintakulttuuri on mutkaton. “Lisäksi kiinnostavat projektit, joissa olen saanut käyttää vapaasti luovaa ongelmanratkaisua. Kukaan ei sano, että asiat pitää tehdä tietyllä tavalla, vaan saa tehdä omalla tavalla. Omaa asiantuntijuutta arvostetaan ja näkemystä saa ja pitääkin tuoda rohkeasti esiin.”

Teemu oppii tekemällä. Projekteissa pääsee ottamaan uusia teknologioita ja alustoja käyttöön. Lisäksi Teemu tykkää lueskella asioista ja sparrata kollegojen kanssa. “Vahvuuteni työssä ovat luova ongelmanratkaisu, uskallus ja kokeilunhalu. Haluan kokeilla uusia ratkaisuja ja tapoja tehdä.” Projektit on usein isoja ja tiiviitä, mutta pitkiä aikatauluiltaan, joten tekemällä oppii parhaiten. 

Ylitöitäkään ei ole tarvinnut tehdä ja hommia on pystynyt tekemään hyvin myös etänä. On tärkeää pitää huolta omasta jaksamisesta, Teemu vinkkaa kaikille kollegoilleen. “Jos työssä alkaa tulla paljon päällekkäisiä asioita, ole yhteydessä tiiminvetäjään. Hänen ja tiimin kanssa priorisoidaan hommat. Tärkeää on kommunikoida ja puhua stressaavat ja huolettavat asiat ääneen. Se rauhoittaa.”

Karaokelaitteistaan tunnettu musiikkimies

Vapaa-ajalla Teemu tykkää mökkeillä. Kotona kotitalouden AWS-graafien pyörittelyn lisäksi aikaa vie myös rintamamiestalon remppailu. Suurimpana kuitenkin on musiikkiharrastus. “Kaksi bändiä syövät paljon aikaa ja eforttia. Kumpaankin on saatu kasaan tosi hyvä porukka, ja myös vaimo laulaa toisessa bändissä.” 

Nykyään Teemu on tuttu kasvo myös factorilaisten omien tapahtumien järjestäjäporukoissa. “Erilaisia tapahtumia on paljon ja niihin on kiva osallistua. Olen myös itse osallistunut erilaisten tapahtumien ja tempausten järjestämiseen esimerkiksi vuosittaisilla Levin-reissuilla. Reissut Leville ovat muutenkin olleet Factorilla eräänlaisia kohokohtia ja parhaita muistoja.”

Tulevaisuudessa Teemu aikoo jatkaa oman osaamisensa laajentamista kuten tähänkin saakka. “Kyllä haluan kehittyä vielä lisää tekoälyn ja koneoppiminen maailmoissa.” Teemu ja muut factorilaiset data engineerit etsivät lisää uusia kollegoja jakamaan osaamista ja tekemään yhdessä kiinnostavia tulevaisuuden projekteja.

Jos datahommat on sun juttu, käy lukemassa lisää täältä. Ollaan yhteyksissä! >>

Haluatko kuulla lisää tästä aiheesta? Jätä yhteystietosi niin olemme yhteydessä.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyn tietojeni tallentamisen ja käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.