illustration
Blogitekstejä

Metaversumin alustat ja käyttökokemus

Minkälaisia alustoja ja käyttäjämääriä metaversumista löytyy tällä hetkellä? Miksi brändit ja yritykset ostavat virtuaalista maata ja virtuaalisia kiinteistöjä? Miten metaversumi toimii käyttäjän näkökulmasta? Stereoscapen Karoliina Leisti ja Loihde Factorin Virpi Vaittinen raportoivat metaversumin tutkimusmatkalta.

Mitä alustoja metaversumissa on tällä hetkellä?

Metaversumi koostuu useista alustoista ja toimijoista, joista kukin tahollaan muokkaa ja kehittää omaa versiotaan sosiaalisesta kohtaamisesta internetin tilallisessa ulottuvuudessa. Tällä hetkellä metaversumin puhutuimpia alustoja ovat Metan lisäksi Sandbox, Decentraland, Roblox ja Fortnite. 

Sandbox

Sandbox-maailman maisemia.HSBC on ensimmäinen pankki, joka on ostanut Sandbox-alustalta virtuaalista maata. Kuva: Handout

Sandbox on pelialusta, jolla käyttäjät voivat ostaa virtuaalista maata, rakentaa sille virtuaalisia kiinteistöjä, ja myydä luomiaan sisältöjä ja elämyksiä. Valuuttana toimivat NFT-digioikeudet eli lohkoketjussa säilytettävät digitaaliset aitoustodistukset, joilla voidaan todentaa esim. kuvien tai videoiden omistusoikeus ja jotka eivät ole vaihdettavissa, toisin kuin kryptovaluutat. Lisäksi käytössä on Sandboxin oma valuutta, $SAND. Sandboxiin on suunnitteilla virtuaalisia konsertteja ja järjestelmä, jonka kautta käyttäjät voivat äänestää yhteisön edelleen kehittämisestä. Suunnitteilla on myös avata alusta mobiilikäyttäjille vuoden 2022 loppuun mennessä.

Sandboxin käyttäjämäärä kasvoi vuonna 2021 puoleen miljoonaan lompakkoon. Kuukausittain palvelua käyttää aktiivisesti 30,000 henkilöä, joista noin puolet käyttää metaversumia yli tunnin päivässä. Vaikka Sandboxin käyttäjämäärät eivät vielä huimaa päätä, on kiinnostavaa, että toistasataa taiteilijaa, julkisuuden henkilöä ja artistia kuten globaali räppäri Snoop Dogg ovat joko ostaneet Sandboxista maata, luoneet sinne sisältöjä tai rakentaneet muuta liiketoimintaa. Myös muut toimijat ovat liikkeellä: PriceWaterHouseCoopers ja HSBC ovat ostaneet maata ja rakentaneet kiinteistöjä, ja South China Morning Post on luonut alustalle virtuaalisia elämyksiä, jotka herättävät Hong Kongin historian eloon interaktiivisen ja elämyksellisen visualisoinnin kautta. Sandboxiin on suunnitteilla myös metaversumin ensimmäinen hotelli.

Decentraland

Decentraland toimii paljolti samaan tapaan kuin Sandbox. Käyttäjät voivat ostaa alustalta maata Ethereum-lohkoketjua hyödyntävällä, MANA-nimisellä kryptovaluutalla. Decentraland raportoi joulukuussa 2021 18,000 päivittäistä käyttäjää ja yhteensä noin 300,000 käyttäjää. Alkuvuodesta 2022 Sotheby’s järjesti alustalla virtuaalisen huutokauppatilaisuuden, ja alustalle ilmestyi globaaleja brändejä Samsungista Adidakseen. 

Virtuaaliset kissat esittelevät Dolce & Gabbanan luomuksia.Dolce & Gabbana esitteli metaversumin muotiviikoilla luomuksiaan. Mallina toimivat virtuaaliset kissat. Kuva: Dolce & Gabbanan Twitter

Maaliskuussa 2022 Decentralandissä järjestettiin metaversumin ensimmäiset muotiviikot, joihin osallistuivat muun muassa Tommy Hilfiger, Estee Lauder ja Dolce & Gabbana. Hype tavoitti myös globaalin median Vogue-lehteä ja The Sun -tabloidia myöten. Alustan käyttäjäkokemuksessa on kuitenkin vielä paljon kehittämistä: ilman pelaamiseen tarkoitettua grafiikkakorttia käyttäjät raportoivat viiveitä ja turhautumista. 

Roblox

Hahmo juoksee Robloxin virtuaalisella juoksukentällä.Robloxin sisälle rakennetussa Nikeland-metaversumissa käyttäjät voivat ostaa virtuaalisia Nike-jalkineita avatarelleen. Kuva: Nike News

Etenkin alle 18-vuotiaiden keskuudessa suosittu Roblox-alusta on yhteisöllinen markkina- ja kohtaamispaikka, jonne miljoonat käyttäjät luovat omia immersiivisiä sisältöjään. Pelin sisällä käyttäjät luovat itselleen avataren, jonka kautta he voivat liikkua virtuaalielämyksestä ja -maailmasta toiseen. Alustalla käyttäjät voivat osallistua miljooniin erilaisiin virtuaalielämyksiin lemmikin adoptoinnista laitesukeltamiseen.

Kuka tahansa voi luoda Robloxin työkalujen avulla uusia immersiivisiä 3D-pelejä (ilman koodaustaitoja) ja myydä niitä eteenpäin muille käyttäjille. Ostaminen ja myyminen pelin sisällä tapahtuu virtuaalisella Robux-valuutalla, jota ostetaan “oikealla” rahalla. Pelissä tienatun Robux-valuutan voi myöhemmin vaihtaa takaisin fyysisen maailman valuuttaan. 

Globaali pandemia vaikutti vahvasti Robloxin suosion kasvuun vuosina 2020-2021. Roblox on käyttäjämäärältään jopa Minecraft-peliä suositumpi: loppuvuodesta 2021 Robloxilla oli arviolta 115 miljoonaa käyttäjää ympäri maailmaa (vrt. Minecraftin noin 100 miljoonaa), ja noin 50 miljoonaa aktiivista päivittäistä käyttäjää. Brändit kuten Nike, Ralph Lauren ja Vans rakentavat presenssiä Robloxin sisällä.

Fortnite

Fortnite-hahmot juhlivat virtuaalisilla festareilla.Fortnite tekee yhteistyötä vuoden 2022 Coachella-musiikkifestivaalin kanssa. Kuva: Epic Games

Vuonna 2017 lanseeratulla Fortnite-selviytymispelillä on yli 350 miljoonaa käyttäjää, joista parhaimmillaan reilu 15 miljoonaa pelaa peliä samanaikaisesti. Etenkin pandemian aikana monet käyttivät pelin virtuaalimaailmaa kohtaamispaikkana, jossa vietettiin yhteistä aikaa, vaihdettiin kuulumisia ja pidettiin hauskaa. Pelin suosio perustuu pitkälti siihen, että pelaaminen on ilmaista ja mukaan liittyminen helppoa: pelaaminen onnistuu yhtä lailla PC:llä, mobiililaitteella kuin pelikonsolilla.

Alustalla on järjestetty globaalien supertähtien konsertteja (esim. Ariana Grande) ja muita tapahtumia, esimerkiksi elokuvanäytöksiä. Visionäärinen luksusbrändi Balenciaga tekee yhteistyötä Robloxin kanssa myymällä asusteita pelaajille. Vuonna 2022 Fortnite tekee yhteistyötä esimerkiksi Coachella-musiikkifestivaalin kanssa: pelaajat voivat kuunnella artistien musiikkia virtuaalimaailman radiokanavan kautta, ja ostaa festivaalin yhteydessä lanseerattavia virtuaaliasusteita ja muita tuotteita.

Metaversumin kiinteistöbuumi

Metaversumin kiinteistökauppa käy kuumana. Eniten tontteja myydään Sandboxissa, kun taas Decentralandin yksittäiset tontit ovat kalleimpia. Yritykset, brändit ja julkisuuden henkilöt käyttävät miljoonia dollareita kilpaillessaan virtuaalimaailman parhaista tonteista, joiden yksittäishinnat kulkevat sadoista tuhansista dollareista aina miljooniin: loppuvuodesta 2021 Decentraland myi tontin virtuaalisesta Fashion Street-kaupunginosasta 2.4 miljoonan dollarin hintaan.

Virtuaalinen arkkitehtuuri 

Metaversumin alustoille syntyy kovaa tahtia virtuaalisia naapurustoja ja keskustoja samaan tapaan kuin fyysiseen maailmaan. Virtuaalisten paikkojen etuna on paitsi globaali saavutettavuus, myös mielikuvituksellisuus. Toisin kuin fyysisessä maailmassa, virtuaalimaailmassa melkein mikä vaan on mahdollista: painovoima, kaupunkikaava tai turvallisuusmääräykset eivät ole esteenä arkkitehtuurillisissa kokeiluissa. Metaversumin arkkitehdeilta tosin vaaditaan uudenlaista osaamista: tarvitaan käyttäjäkokemuksen, pelimaailman ja 3D-suunnittelun ymmärtämistä.

Virtuaalimaailmassa kohdataan, opitaan ja innovoidaan 

Vice Median virtuaalinen innovaatiotoimisto.Vice Median virtuaalinen innovaatiotoimisto, Viceverse, sijaitsee Decentralandissä. Kuva: Vice Media

Virtuaalisen kokoontumisen mahdollisuuksia voi hyödyntää paitsi vapaa-ajalla, myös työelämässä. Esimerkiksi Vice Medialla on innovaatiotoimintoihin keskittynyt virtuaalinen konttori, jossa mediatalon globaali innovaatiotiimi kokoontuu toteuttamaan virtuaalisia projekteja. Virtuaalisessa ympäristössä Vicen työntekijät pääsevät kokeilemaan, leikkimään ja oppimaan, ja soveltamaan oppejaan brändiyhteistyössään. Viceverse on rakennettu Decentraland-alustalle, ja virtuaalisen toimistorakennuksen on suunnitellut tanskalainen arkkitehtitoimisto BIG. 

Miten fyysiset ja digitaaliset palvelut integroidaan sujuviksi?

Metaversumissa liikkuminen ja oleminen ei perustu lineaarisuuteen, painovoimaan tai maantieteelliseen sijaintiin, vaan käyttölogiikka tulee vahvasti pelimaailmasta. Liikutaan ulottuvuudesta ja maailmasta toiseen ja kohdataan ihmisiä samanaikaisesti eri medioiden kautta: puhutaan, chattaillaan, ollaan videoyhteydessä, käytetään avatareja ja filttereitä. Mielikuvituksellisuus, tarinat ja tunteet ovat keskeisessä asemassa. Miten brändit ja yritykset nivovat fyysiset ja digitaaliset ulottuvuutensa yhteen niin, että kokemus on käyttäjälle saumaton ja että meta-identiteetti tukee muuta brändi-identiteettiä? 

Nuoret rakentavat tulevaisuuden metaversumin

Ollaan uuden digitaalisen murroksen kynnyksellä: teknologioiden ja käyttötottumusten kehittyessä fyysinen ja digitaalinen kokemus nivoutuvat yhteen yhä saumattomammin, ja digitaaliset harppaukset mahdollistavat sosiaalisen kohtaamisen kolmiulotteisissa virtuaalitiloissa. Muutos koskettaa yhtä lailla sekä työelämää että vapaa-aikaa, kaupankäyntiä ja kuluttamista.

On selvää, että metaversumissa liikkuvat luontevimmin nuoremmat sukupolvet ja pelimaailmaan tottuneet. Muut joutuvat virtuaalikokemusten kanssa helposti epämukavuusalueelle. Metaversumin suunnittelijoilla täytyy silti olla pelimaailman logiikka hallussa. Sujuva käyttökokemus vaatii eri alustojen ja toimintojen integrointia ja uudenlaista logiikkaa suunnitteluun ja päätöksentekoon. Vaikka metaversumia rakentavat tulevaisuudessa diginatiivit, kehitys vaatii kokeilumieltä myös muilta. 

Amatöörin sukellus Decentralandiin

“Seistä törötin Central Plazalla, ja vierelleni ilmestyi tuntematon tyyppi päällään täsmälleen samat vaatteet kuin minulla. Ympärillä näkyi paljon persoonallisempia kävijöitä — oma tavallisuus nolotti.”
Virpi Vaittinen vierailustaan Decentralandissä

Virpi Vaittisen avatar seikkailemassa Decentralandissä.

Blogisarjan taustatyönä sukupolvi X:ään kuuluva tulevaisuudentutkija Virpi Vaittinen päätti käydä Decentralandissä. Hän kertoo kokemuksestaan näin: 

“En ole pelaaja, joten metaversumissa liikkuminen tuntui kankealta. Varmasti läppärilläni oli osuutta asiaan, mutten osannut hallita avatareni liikkeitä. Ihmisiä ilmaantui viereeni plazalle, ja hävisi yhtä yllättäen. Heidän kanssaan olisi voinut jutella, mutten tiennyt, mistä haluaisin tuntemattomien kanssa jutella.” 

“Olin kaverille heittänyt, että laitetaan näyttely metaverseen. Decentralandissa käydessäni tajusin, että pitäisi ostaa maata ja rakentaa kiinteistö, että voisi laittaa taidetta esille! Sothebyn vieressä olisi ollut tontti… mutta halvin tontti, jonka löysin, oli 9000 euron luokkaa, ja tuokin hinta piti kääntää kryptovaluutasta.”

“Decentraland on vain yksi monista alustoista — mitä muualla sitten tapahtuu? Täytyy käydä tsekkaamassa nekin — metaversumi kutkuttaa valtavasti!”

Äkkilähdöt metaversumiin

Kiinnostaako hyppy metaversumiin? Loihde ja Stereoscape järjestävät tutustumisretkiä virtuaaliseen ja laajennettuun todellisuuteen 31.5.-2.6. Kysy lisää ja varaa matkasi laittamalla viestiä Virpi Vaittiselle: virpi.vaittinen@loihdefactor.com

Lue lisää aiheesta:

Metaversumi tulee. Oletko valmis?

Mitä metaversumi tarkoittaa liiketoiminnan tulevaisuudelle?

Miksi yritykset tarvitsevat strategian metaversumiin?

Haluatko kuulla lisää tästä aiheesta? Jätä yhteystietosi niin olemme yhteydessä.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyn tietojeni tallentamisen ja käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.