illustration
Blogitekstejä

DevOps Barcelona 2019

Devops Barcelona 2019 -konferenssi esitteli kokemuksia ja vinkkejä DevOps-toimintatavan tuomiseksi käytäntöön.

Minulle on kahtena edellisenä vuonna avautunut projektien kautta mahdollisuus osallistua DevOps-transformaatiota käsitteleviin konferensseihin. Onneksi sanonta ‘ei kahta ilman kolmatta’ pätee tässäkin asiassa ja viime maanantaina projektitiimimme lennähti kohti Espanjan lämpöä ja DevOps Barcelona 2019 -konferenssia.

Kolmipäiväinen konferenssi järjestettiin nyt toista kertaa, ja tapahtuma keräsi paikan päälle lähes 600 asiantuntijaa. Monista vastaavista tapahtumista poiketen tarjolla oli vain yksi iso esityssali. Niinpä tiukkoja valintoja rinnakkaisten esitysten kesken ei tarvinnut tehdä, ja osallistujilla oli halutessaan mahdollisuus kuunnella kaikki 24 esitystä.

 

Suuri laiva kääntyy hitaasti

Konferenssin aloittajana toimi Marc Cluet, joka kävi esityksessään läpi perinteisen organisaation muutosta ketteräksi DevOps-organisaatioksi. Esityksessä käsiteltiin yleisimpiä DevOps-toimintaan liittyviä ongelmakohtia, kuten siiloutuneita organisaatiorakenteita ja varsinaisesta toiminnasta irrallaan olevia DevOps-tiimejä. Organisaatioihin palattiin myös konferenssin toisena päivänä, jolloin Aubrey Stearn kertoi DevOps-kulttuurin käyttöön ottamisesta pankki- ja rahoitusalan palveluiden kehityksessä. 

Yhtä oikeaa tapaa organisaation muuntamiseksi DevOps-kulttuuriin ei esityksissä edes yritetty tarjota. Ideoita kannattaa ottaa hyväksi havaituista organisaatiomalleista ja välttää kommunikaatiota hidastavien rakenteiden muodostamista. Kuitenkin suoraa toisten (esimerkiksi Spotifyn) toimintamallien kopiointia kannattaa välttää. Kopioinnin sijasta on hyvä ymmärtää oman toiminnan tarpeet ja rakentaa organisaatio tukemaan sitä. Aubrey kertoikin esityksessään, kuinka heidän tiimeillään on jopa oman yrityksen sisällä vahva identiteetti ja jokainen tiimi itse määrittää omat toimintatapansa tarpeidensa mukaan.

DevOps-käytäntöjen soveltamisessa on hyvä myös muistaa, että muutos tulee viemään aikaa. Etenkin suurten vakiintuneiden organisaatioiden muuttaminen on kuin isoa laivaa kääntäisi – muutos ei tapahdu hetkessä. Muutokselle pitää olla myös tarvittavat fasilitaattorit ja sitä tukeva ilmapiiri: haastetaan ideoita, sallitaan virheitä, mahdollistetaan oppiminen, tuetaan kommunikaatiota ja lisätään läpinäkyvyyttä.

 

Dev + Sec + Test + Ops

Konferenssissa oli ilahduttavaa havaita, kuinka monissa esityksissä eri ohjelmistokehityksen haasteet oli huomioitu kattaen niin tietoturvan, monitoroinnin kuin myös testauksen eri tarpeet.

Tietoturvan osalta Irene Comalada kävi läpi, kuinka ulkopuolisten erityisasiantuntijoiden kehityksen lopuksi tekemästä hyväksynnästä voidaan siirtyä kohti proaktiivisesti tietoturvallista ohjelmistokehitystä. Dev(Sec)Opsissa tietoturva tuodaan osaksi päivittäistä kehitystä, jolloin kokonaisvastuu ja ymmärrys tietoturvasta on koko kehitystiimillä. Kun tietoturva huomioidaan jo kehitysvaiheessa ja tietoturvan staattisia ja dynaamisia tarkistuksia on automatisoitu osaksi julkaisuputkea, voidaan haavoittuvuudet havaita luotettavammin ja aikaisemmassa vaiheessa kehitystä.

Alex Soto: From DevTestOops to DevTestops.

Vastaavasti Alex Soto nosti esiin muutosta testauksen osalta. Dev(Test)Opsissa erillisten testaustiimien sijaan kokonaisvastuu testauksesta viedään kehitystiimeihin. Yhä isompi osa perinteisestä testauksesta voidaan automatisoida kevyinä tarkistuksina aikaisessa vaiheessa julkaisuputkea, minkä lisäksi testausta voidaan jatkaa monipuolisesti myös tuotantoympäristössä. Hyödyntäen erilaisia canary- ja feature flagging -menetelmiä uusia ominaisuuksia voidaan tuoda hallitusti halutuille käyttäjäryhmille, kun luottamus uutta versiota kohtaan kasvaa.

 

Työkalut ja automaatio

Konferenssi tarjosi useita työkalukohtaisia esityksiä ja demoja. Esityksiä löytyi muun muassa Ansible-automaatiosta, KrakenD API gatewaystä ja Apache Kafkasta. Erityisen vahvasti edustettuna olivat erilaiset container-ratkaisut, kuten Docker ja OpenShift. Kubernetesiä käsiteltiin peräti neljässä eri esityksessä.

Almudena Vivancon suorituskykytestaukseen keskittyneestä esityksestä jäi mieleen itselle uutena työkaluna Taurus, joka tarjoaa helposti automatisoitavan yaml/json-pohjaisen kuvauskielen suorituskykytestien määrittämiseen ja konfigurointiin. Tämä täytyy ottaa itselle jossain vaiheessa kokeiluun.

Elasticin Philipp Krenn käsitteli hyviä käytäntöjä keskitetyn lokienhallinnan rakentamiseksi. Saimme lokien keräämiseen yleiskäyttöisiä vinkkejä, joita esiteltiin Elastic Stackin päälle toteutettuina demoina. Katsomisen arvoinen esitys erityisesti Elasticin kanssa puuhasteleville.

 

1 + 1 = 3

Matka antoi paljon pohdittavaa ja ajatuksia kotiin vietäväksi. Konferenssin esitykset olivat pääsääntöisesti loistavia, mutta silti reissun arvo ei ole vain esityksissä. Matka oli kokonaisuutena paljon enemmän kuin osiensa summa.

On hyväksi aika ajoin irrottautua hetkeksi arjesta, tavata uusia ihmisiä, pohtia tekemistään ja heijastaa omia toimintatapoja toisten tekemiseen. Haastaa ja tunnistaa kehittymismahdollisuuksia niin yksilönä kuin organisaationa. Usein päivän parasta antia olikin illasta työkavereiden kanssa kattoterassilla tehty päivän purku, jossa käytiin lävitse esityksiä ja kuinka niistä saatuja oppeja voidaan hyödyntää oman tekemisen parantamiseen.

pintxos, muy bien!

Vaikka konferenssin päivät olivat pitkiä, onneksi aikaa jäi matkalla myös Barcelonan kaupunkiin tutustumiseen. Viikon aikana kerettiin maistamaan erinomaisia tapaksia ja pintxoksia, sekä näkemään kaupungin tärkeimmät nähtävyydet.


Ps. Devops Barcelona 2019 -konferenssin esitykset tulevat myöhemmin saataville myös devops.barcelona Youtube-kanavalle.

Haluatko kuulla lisää tästä aiheesta? Jätä yhteystietosi niin olemme yhteydessä.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyn tietojeni tallentamisen ja käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.